Jaarverslag 2019

Ontdek ons eerste digitale activiteitenverslag en bekijk onze belangrijkste verwezenlijkingen van 2019.

scroll
pierre-titeca
Dokter Pierre TITECA

01/Een woordje van de voorzitter van de raad van bestuur

Op het moment dat ik deze woorden schrijf, is het onmogelijk om de gezondheidscrisis in verband met het coronavirus niet ter sprake te brengen. En dus meteen al de betrokkenheid, de investering, de solidariteit en koelbloedigheid van al onze teams te vermelden. De reorganisatie die is veroorzaakt door de opkomst van deze crisis was een ware uitdaging en we hebben deze aangenomen in een recordtijd en ondanks de verschillende overduidelijke tekortkomingen. In overeenstemming met onze waarden stonden onze teams met professionalisme en welwillendheid, vaak op een innovatieve manier, klaar om de patiënten van ons Centre Hospitalier en de bewoners van onze twee PVT’s te begeleiden, te ondersteunen, te verzorgen en te beschermen. Dit alles was mogelijk dankzij hun geduld, steun, begrip en dat van hun familie, hun naasten. Bedankt voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld gedurende de crisis! En wat te denken van de buitengewone opwelling van vrijgevigheid waaraan veel mensen hebben bijgedragen: de vrijwilligers die zich hebben ingespannen om ons mondmaskers, schorten, oogschermen en alle schenkingen die aan ons gericht waren te bezorgen. Deze steun werd door ons zeer gewaardeerd en heeft ons de energie gegeven om onze taak in deze uitzonderlijke omstandigheden te vervullen. Ik wil aan iedereen mijn diepe dankbaarheid uiten!

Deze omstandigheden mogen ons echter niet het immense werk dat onze teams hebben verricht in de loop van 2019 en onze koers naar onze volgende uitdagingen doen vergeten, in het bijzonder het project “Titeca 2020” en de bouw van ons nieuw gebouw bedoeld om een groot deel van onze klinische en logistieke activiteiten eind 2021 op te vangen.

2019 was ook een bijzonder jaar met het vertrek van onze vroegere algemeen directeur, de heer Christophe Happe, wiens opmerkelijke werk verricht tijdens deze nagenoeg 7 jaren ik nogmaals erken, maar ook de komst van dokter Pierre Oswald, onze nieuwe medisch directeur, van de heer Benoît Gossiaux, onze directeur Infrastructuren en Logistiek en, sinds het begin van dit jaar onze nieuwe algemeen directeur, de heer Alban Antoine.

Samen met onze bevoorrechte partners blijven onze teams dagelijks klaarstaan om aan patiënten en bewoners kwalitatieve zorg te bieden in overeenstemming met onze waarden en om al onze verzorging te begeleiden in de transformatie en integratie ervan in een krachtig en samenhangend zorgnetwerk.

Nogmaals, bedankt, BEDANKT! aan jullie allemaal voor jullie onafgebroken betrokkenheid en investering.

02/Een woordje van de medisch directeur

03/Kerncijfers

Patiënten

Aantal opnames

Aantal ontslagen

Ziekenhuis - Aantal voltooide dagen per index

Index A : Neuropsychiatrische dienst voor observatie en behandeling.

Index IB : Intensieve behandeling van psychiatrische patiënten met zware gedragsproblemen en/of agressieve psychiatrische patiënten.

Index K : Neuropsychiatrische dienst voor kinderen.

Index T : Psychiatrische behandelingsdienst.

hopital icone

Ziekenhuis

Aantal voltooide dagen per index van erkende bedden 59.814
maison icone

MSP

Totaal aantal voltooide dagen 38.187

Human Resources

Verdeling CHJT - Mannen - Vrouwe

Mannen Vrouwen

Ziekenhuis - Toepassing van de loonhervorming lf-lc

In 2018 heeft de hervorming van het If-Ic een overgang naar het nieuwe loonsysteem aanbevolen voor 61 % van de werknemers.

In 2018, 41 % van de werknemers daadwerkelijk ervoor gekozen om over te stappen op het If-Ic-barema.

Door de systematische integratie van nieuwe werknemers in dit regime, bevindt 45 % van de personeelsleden van het ziekenhuis zich op 31 december 2019 in het If-Ic-barema.

personnel icone

Personeelsleden

572 werknemers
maison icone

Gemiddelde anciënniteit

10 jaar
maison icone

Gemiddelde leeftijd

42 jaar

04/Het CHJT, een geheel van zorg dat voldoet aan de 5 functies die zijn ontwikkeld in het kader van de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg

Het CHJT geeft zich geheel aan de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, gewoonlijk “Project 107” genoemd.

Deze hervorming beoogt namelijk het verbeteren van het werk in het netwerk om de patiënt het antwoord te bieden dat het beste is aangepast aan zijn behoeften en om rondom de patiënt een zorgcircuit op te zetten dat persoonlijk voor hem is.

Zo worden er met verschillende dienstverleners tal van samenwerkingen opgezet om een netwerk tot stand te brengen dat de continuïteit van de zorg van onze patiënten garandeert.

Het CHJT stelt namelijk een geheel van psychiatrische consultaties voor, voornamelijk voorbehouden voor patiënten na afloop van hun ziekenhuisopname. Deze consultaties vinden voor het gemak van de patiënten plaats in een huis naast het ziekenhuis.
Het CHJT heeft in het Brussels Gewest een aanbod ambulante zorg ontwikkeld via zijn 5 mobiele teams (Tela, Eolia, Maya, l’EMC en Précarité). Deze teams komen bij patiënten aan huis en bevorderen een opname in hun leefklimaat om ziekenhuisopnames te voorkomen, terwijl ze hun omgeving ondersteunen.
Het geheel van zorg sluit ook aan op functie 3 die de psychosociale rehabilitatie van patiënten beoogt. Zo worden, naast de therapeutische activiteiten, dagelijks tal van activiteiten georganiseerd om patiënten te begeleiden bij hun persoonlijke stappen (opleidingen, sociale en culturele activiteiten, socioprofessionele re-integratie, school in het ziekenhuis ...). Deze activiteiten zijn gericht op de rehabilitatie van patiënten en hun actieve deelname aan hun zorgproces en hun herstelplan.
Het ziekenhuis vangt volwassen patiënten en adolescenten voornamelijk onder medisch-wettelijk statuut op, alsook patiënten die ernstige gedragsproblemen en/of agressie vertonen. Deze patiënten vertonen meestal multidimensionale en complexe psychiatrische problemen, waarbij psychisch lijden zich voordoet in combinatie met gedrags- en sociale problemen.
Onze kernactiviteit is echter niet uitsluitend voorbehouden voor zorg onder dwang: het CHJT wil ook een hulpmiddel zijn voor het zorgnetwerk en een antwoord bieden voor crisissituaties.
Het CHJT bestaat ook uit twee Psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT): PVT De vier SEIZOENEN in Schaarbeek en PVT SCHWEITZER in Sint-Agatha-Berchem. Deze Psychiatrische verzorgingstehuizen vangen personen op die psychisch kwetsbaar zijn en moeilijkheden ondervinden bij het op eigen benen staan en het alleen wonen.
De IBW’s CASMMU, bevoorrechte partner van het CHJT, stellen een begeleiding voor die is aangepast aan elke bewoner (volwassene of adolescent) door rekening te houden met zijn moeilijkheden en vaardigheden. Deze begeleiding maakt een globale geïndividualiseerde aanpak mogelijk.

05/Opmerkelijke projecten 2019

Oprichting van verschillende werkgroepen met het oog op het project TITECA 2020-2021

Het bouwproject biedt ons de kans om ons institutioneel therapeutisch project te herzien en een nieuwe zorgfilosofie te ontwikkelen. Het nieuwe gebouw maakt de inzet van 2 extra eenheden met constant personeelsbestand mogelijk. De Directie heeft dus een alternatief voor de huidige organisatie van zorgtrajecten willen voorstellen rekening houdend met de zorgproblematieken zoals ze zich voordoen op institutioneel niveau en met de omgevingscontext. ...

Er is onze teams gevraagd om deze reflectie te voeren in overleg met de Directie en zij hebben op die manier verschillende werkgroepen opgenomen: “planning van infrastructuren”, “modellering van zorg” en “integratie van patiënten in de gemeenschap”. Deze werkgroepen hebben, gedurende het jaar, een beroep gedaan op de directieleden alsook op het leidinggevend personeel van de medische afdeling en de zorgafdeling.

Er is onze teams gevraagd om deze reflectie te voeren in overleg met de Directie en zij hebben op die manier verschillende werkgroepen opgenomen: “planning van infrastructuren”, “modellering van zorg” en “integratie van patiënten in de gemeenschap”. Deze werkgroepen hebben, gedurende het jaar, een beroep gedaan op de directieleden alsook op het leidinggevend personeel van de medische afdeling en de zorgafdeling.

Eind 2019 werden de samenstellingen van de toekomstige eenheden (adjunct-hoofdverpleegkundigen / assistent van de hoofdverpleegkundige, leidinggevend personeel van de dienst (verpleegkundigen-diensthoofd), coördinatoren psychologen en artsen) meegedeeld.
Meer lezen

Balans van Hospiflash

Eind 2018 heeft de eenheid voor patiënten die ernstige gedragsproblemen en/of agressie vertonen de voorziening “Hospiflash” gelanceerd. Hospiflash is een wijze van specifieke, snelle en tijdelijke opvang die voor elke patiënt van minimaal 16 jaar kan worden aangevraagd (man, vrouw of adolescent). Dit maakt de snelle opname van een patiënt in een bed “Hospiflash” in de eenheid voor patiënten die ernstige gedragsproblemen en/of agressie vertonen 24/7 mogelijk wanneer er zich in een eenheid een crisissituatie voordoet en een snelle verandering van opnameomgeving doeltreffend kan zijn. Het doel dat op die manier wordt nagestreefd is een snelle oplossing voor de crisis te vinden, terwijl het gebruik van dwangmaatregelen wordt beperkt (isolement, bedwinging, enz.) ...

In 2019 werden 67 verblijven “Hospiflash” gerealiseerd. Deze verblijven hielden samenwerkingen in met alle eenheden en diensten van het CHJT. Zodra de patiënt is overgebracht naar de eenheid voor patiënten die ernstige gedragsproblemen en/of agressie vertonen, dragen de verandering van omgeving en het voordeel van een bredere opname bij aan het neutraliseren van de crisis. Het gebruik van dwangmaatregelen is dus uitzonderlijk zeldzaam, aangezien de overplaatsing het mogelijk maakt deze maatregelen te voorkomen of te onderbreken. In 70 % van de gevallen konden patiënten binnen maximaal 14 dagen terugkeren naar de zorgeenheid van waaruit ze waren overgeplaatst. Vaak is deze periode veel korter (1 à 3 dagen).
Meer lezen

Het CHJT, referentieziekenhuis in Brussel voor het beheer van consultaties van eerstelijnspsychologen

Het Centre Hospitalier Jean TITECA is, sinds 1 april 2019, in Brussel een referentieziekenhuis geworden voor het beheer en de facturering van eerstelijnspsychologen op het Brussels grondgebied. Dit initiatief, gecoördineerd door het project 107, biedt toegang tot psychologische behandeling tegen gunstige financiële en praktische voorwaarden voor patiënten (kinderen, adolescenten en volwassenen) van wie de stoornis in een beperkt aantal sessies kan worden behandeld. De patiënt wordt op die manier door zijn arts doorverwezen naar een eerstelijnspsycholoog die als zodanig in een database wordt vermeld. Het CHJT belast zich zo met het administratieve en financiële overname, alleen het remgeld moet door de patiënt worden betaald.

Uitbreiding van het aanbod aan activiteiten voorgesteld aan patiënten

Het CHJT heeft verschillende partnerschappen gesloten met actoren uit de cultuur- en vrijetijdssector en profiteert zo van voorkeurstarieven bij activiteiten die worden georganiseerd ten gunste van patiënten en bewoners. De prijsvermindering maakt het voor alle patiënten die dit wensen mogelijk om eraan deel te nemen zonder dat de financiële kwestie een rem vormt. Enkele van deze voordelen konden worden uitgebreid tot personeelsleden, die ook profiteren van verlaagde tarieven voor activiteiten of evenementen waar ze voor privédoeleinden naartoe willen gaan.

AVG (GDPR)

Respect voor het privéleven van onze patiënten en bescherming van hun gegevens blijven een belangrijke bezorgdheid van onze instelling. Via een werkgroep die is gewijd aan de implementatie van de AVG in de instelling, zet het CHJT zijn reflectie voort en past het zijn processen aan om de bescherming van het privéleven via al zijn activiteiten te garanderen. Er werd een informatiecampagne gevoerd om alle medewerkers bewust te maken van deze problematieken en de reflexen op het gebied van bescherming van het privéleven te versterken.

Bouw

Het reconstructieproject, gestart in maart 2017, zet zich voort: de fase “ruwbouw winddicht” is afgerond en de voltooiing is in november 2019 gestart met verschillende bedrijven voor alle speciale technieken (ventilatie, verwarming, elektriciteit, liften ...). Het belangrijkste doel van dit nieuwe gebouw is de patiënten en teams een modern en functioneel gebouw van 15.000 m² te bieden, dat is aangepast aan de evolutie van de behoeften aan geestelijke gezondheidszorg, gebaseerd op het herstel van de patiënt en in overeenstemming met de huidige en toekomstige technische normen, het geheel gevestigd op dezelfde plaats als het huidige ziekenhuis.

Invoering van het DPD (digitaal patiëntendossier)

In 2019 is het DPD ingevoerd op de twee sites van PVT, in overeenstemming met de wens van het CHJT, terwijl de wettelijke verplichtingen van het e-gezondheidsplan oorspronkelijk alleen van toepassing waren op ziekenhuizen. Deze invoering maakt het dus mogelijk om de continuïteit en de kwaliteit van de zorg te garanderen en het werk van zorgprofessionals te vergemakkelijken. Het is ook een hulpmiddel voor de institutionele sturing.

Aangezien het werk van voorbereiding en informatisering in 2018 was gerealiseerd, heeft het team van het DPD de invoering van het DPD in de twee PVT’s in 2019 geconcretiseerd door de ondersteuning aan en de opleiding van de teams te verzekeren.

Intensivering van de samenwerking tussen 2 PVT’s (Vier Seizoenen en Schweitzer)

Onze twee Psychiatrische verzorgingstehuizen stellen een woonzorginstelling voor, gebaseerd op een gemeenschappelijk therapeutisch project. Er is een intensievere en regelmatigere samenwerking tussen de twee sites opgezet om de transversale therapeutische thematieken te optimaliseren en de praktijken uniform te maken.

Project van nieuw PVT

Het CHJT besliste in 2019 om zich te engageren voor een project voor de bouw van een nieuw PVT in het Brussels Gewest. Enerzijds biedt het gebouw van de site Schweitzer niet langer voldoende perspectieven voor de voortzetting van de zorg bestemd voor de huidige bewoners. Bovendien, in het licht van de noodzaak om het residentiële aanbod voor personen die lijden aan geestelijke gezondheidsproblemen op het grondgebied te versterken, omvat het project een verzoek om uitbreiding van de planning van het aantal bedden. Het doel: een opvangcapaciteit van 120 bedden bereiken om kwalitatieve zorg te bieden, gebaseerd op de principes van herstel, open voor de gemeenschap en gericht op de bewoner als hoofdpersoon van zijn levensproject.

Het CHJT was van meet af aan met overtuiging betrokken bij het hervormingsproces en is pionier geweest door, sinds 2011, zijn zorgaanbod aan te vullen met de invoering van verschillende mobiele teams. Vandaag de dag zijn zo vijf pluridisciplinaire mobiele teams verbonden met het CHJT (TELA, EOLIA, MAYA, l’EMC de crise en l’Antenne Précarité) en ze bieden een ambulante opvolging aan patiënten vanuit hun woonplaats.

icone hopital Interview met Laurent VANDERBEQUE, Middenkader,Verantwoordelijke voor de mobiele teams van CHJT/Brussel-Oost “Hervorming van de geestelijke gezondheidszorg” - “Projecten 107”? Waarover gaat het?

Het hoofdmotief van de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg (artikel 107) is te evolueren “richting betere geestelijke gezondheidszorg door de verwezenlijking van zorgnetwerken en -circuits”. De vele doelstellingen worden met name gedefinieerd door de continuïteit van de zorg, de integratie van diensten, de zorg in de gemeenschap, sociale inclusie.

Op het gebied van geestelijke gezondheid, zouden we twee richtingen kunnen onderscheiden: die van het herstel bij een persoon die tijdelijk in crisis is (bijvoorbeeld depressie) en de zorg voor psychiatrische ziekten met het oog op een stabilisatie op langere termijn (schizofrenie).

De hervorming heeft zich onder andere ontwikkeld door het blokkeren van bepaalde bedden in de psychiatrie (met het doel om middelen te herinvesteren in projecten gericht op “de verbetering van geestelijke gezondheidszorg en psychiatrische zorg” in de gemeenschap). Wat de “zorgnetwerken en -circuits” betreft, er zijn er 22 in België! Elk van deze moet 5 essentiële functies ontwikkelen om de opname van de patiënt te verwezenlijken.

CWat “de hulpposten” betreft: er zijn er 4 in Brussel verdeeld over de verschillende geografische zones: “Norwest”, “Brussel-Oost”, “Hermès +” en “Rézone”.

Deze “hulpposten” zijn plaatsen van ontmoeting, reflectie, uitwisselingen en innovaties met betrekking tot nieuwe samenwerkingspraktijken.

Ze werken met alle soorten diensten die in contact staan met personen met een psychische stoornis. Het publiek waarop de activiteiten van de hulpposten zich richten (zelfs als ze niet rechtstreeks zorg verlenen aan de gebruikers) zijn volwassenen met een psychische stoornis, met inbegrip van ouderen, met bijzondere aandacht voor personen die leven met ernstige stoornissen en die op verschillende vlakken moeilijkheden ondervinden (sociaal, relationeel, consumptie, enz.). De hulpposten (bicommunautair) werken met een geïntegreerde visie van geestelijke gezondheidszorg die alle functies van geestelijke gezondheidszorg omvat, vanuit de ervaring en de realiteit van de diensten. Ze werken samen met diensten van alle soorten (verslavingen, grote onzekerheid, handicap, huisvesting, werkgelegenheid). Ze vragen ook aan politici om hen met name zo nauwkeurig mogelijk bewust te maken van de behoeften van de doelgroep. Tot slot zou ik zeggen dat de hulpposten een samenwerkingsaanpak van vertrouwen ontwikkelen, waarbij de gezamenlijke projecten en de uitwisseling van ideeën worden bevorderd en dit ten dienste van de algemene doelstellingen van de hervorming. Minder lezen ...